Welke bank in België is het beste?

Wanneer je een nieuwe bankrekening nodig hebt, dan spreekt het voor zich dat je best de bank kiest die het beste bij jouw levensstijl past. Heel vaak zijn mensen en families al generaties lang bij dezelfde Belgische banken. Gewoon uit gewoonte. Van bank veranderen kan daarom wat onwennig aanvoelen, want geen enkele Belgische bank is perfect. Daarom wil deze pagina je helpen om een keuze te maken uit het aanbod van de catalogus banken België.

Zoeken naar de beste Belgische bank

Veel websites promoten lijsten van de Belgische bank om een rekening bij af te sluiten. Ze vergelijken Belgische banken. Deze informatie over Belgische banken kan handig zijn, maar ze heeft ook beperkingen. Het kiezen van een Belgische bank hangt in grote mate af van jou persoonlijke voorkeuren en behoeftes. Om Belgische banken te vergelijken, surfen veel mensen naar websites die de rentes van de banken oplijsten. Maar dat is misschien niet het eerste wat je als consument wil. Het vinden van de beste Belgische bank komt neer op het eerst uitzoeken naar wat je zelf op zoek bent. En misschien is jouw beste bank niet meteen een van de grote.

Specifieke Namen van Banken België

Maar soms willen mensen niet per se research doen naar de perfecte bank en willen ze juist gewoon een naam. Dus als je op zoek bent naar een bank, die bijvoorbeeld ook PC banking aanbiedt, dan kan je bij alle grote Belgische banken. Ze zijn allemaal goed in wat ze doen, en ze betalen dezelfde rentes als de meeste banken België. Als je specifieke namen nodig hebt, start dan met Belfius, KBC en ING. Ze hebben niet meteen de hoogste rentes op spaarrekeningen, maar ze zijn over het algemeen redelijk goed.

Bankier veilig

Als je de bank gekozen hebt waarmee je wil bankieren, zorg er dan voor dat je veilig bankiert. Bankieren doe je met gezond verstand. Zorg er steeds voor dat er genoeg geld staat op je bankrekening, anders moet je extra betalen omdat je in het rood hebt gestaan. De meeste grotere banken in België woorden ook nauw in het oog gehouden door de overheid.

Maar ook online bankieren moet je veilig doen. Geef nooit het wachtwoord of de PIN code door van je bankkaart, want dat kan door iemand met minder goede bedoelingen ook gebruikt worden.

Lokale kantoren

De meeste Belgische banken hebben een zeer uitgebreid netwerk. En al deze banken hebben steeds een bankdirecteur die in het gros van de gevallen persoonlijk aangesproken kan worden. Het is immers zijn filiaal en hij heeft graag contact met zijn klanten. Ze zijn vaak een onderdeel van deomgeving waarin je woont (door sponsoring van lokale evenementen), dus het geld dat je bij hen spaart, zal in het beste geval ook mensen en organisaties in jouw buurt ondersteunen.

Bij de kleinere lokale fillialen heb je meer kans om een persoonlijk band op te bouwen met het personeel van je bank. Die persoonlijke aanpak schept vertrouwen en veel mensen weten dit te appreciëren. Als je er niet tegen kan om geholpen te worden door iemand uit het callcenter van een bank, dan moet je zeker in je buurt een Belgische bank zoeken. Het is soms ook aangenamer om samen met een persoon een probleem op te lossen (als je dan al een probleem hebt), in plaats van via telefoon of het internet. Daar ben je vaak een van de duizend klanten en krijg je een minder persoonlijke dienstverlening.

Onderweg bankieren

Zoek ook naar een bank die de producten en diensten aanbiedt die jij nodig hebt. De basis producten zoals een rekening om te sparen, een zichtrekening of een rekening om te pensioensparen. Maar ook beleggen en verzekeren behoren tot de mogelijkheden. Ben je vaak onderweg? Dan kan een goede bankierapplicatie voor je smartphone zoals iPhone of Android-telefoon zeer handig zijn.

Daarnaast moet je ook geld kunnen afhalen aan bankautomaten. Banken bieden verschillende formules aan om geld af te halen in buiten- en binnenland. Let hier zeker op bij het kiezen van een bank. Grote banken hebben over het algemeen meer bankautomaten waar je geld kan afhalen en daar moet je meestal niet iets extra voor betalen.

De hoogste rentes nodig?

Wanneer je het meeste rente wil op je spaarrekening, wees je er dan van bewust dat de beste banken vaak veranderen. Het is niet ongewoon voor banken om eerst maanden bovenaan de lijsten te staan met de beste rentes en enkele maanden later gewoon deel te zijn van de middenmoot. Verander echter niet steeds naar de bank met de hoogste rente, want zo loop je vaak je getrouwheidspremie ook mis. Kies liever voor een bank die over de laatste jaren een eerder hoge rente heeft.

Het geld overdragen van de ene bank naar de andere heeft als gevolg dat je getrouwheidspremies kwijt speelt, maar ook dat dat geld enkele dagen geen rente opbrengt op je spaargeld. En dit verlies van inkomsten kan elk voordeel van de hogere interest teniet doen. Daarbij komt dat het openen van nieuwe bankrekeningen ook veel tijd kan opslorpen. Dus voordat je jezelf laat meeslepen, vraag je jezelf best even af of je niet meer geld kan verdienen door in die tijd andere dingen te doen.
Van Belgische bank veranderen

Eens je hebt achterhaald welke bank het beste is voor jou, dan moet je je geld verhuizen. Misschien niet al je geld. Enkel je spaargeld kan bijvoorbeeld ook. Dit proces kan ook soms wat onvoorspelbare problemen met zich meebrengen, dus neem je tijd en doe het doordacht. Enkele verkeerde keuzes kunnen zorgen voor veel extra kosten. Laat je dus op voorhand goed inlichten. Bij zowel je oude Belgische bank, als je nieuwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>